Becommoning bespiegeld: in gesprek met professionals #2 |  Marthijn Pool (Space & Matter) en Marjolein Smeele (Common City)

In het project 𝗖𝗵𝗮𝗿𝗴𝗶𝗻𝗴 𝘁𝗵𝗲 𝗖𝗼𝗺𝗺𝗼𝗻𝘀 kijken onderzoekers van de AUAS – Civic Interaction Design Research Group en Caradt | Centre of Applied Research for Art, Design and Technology naar de rol van ontwerpers in het opzetten van ‘urban commons’. Voorbeelden daarvan zijn wooncoöperaties, autodeel-communities of buurtbewoners die gemeenschappelijk een tuin beheren of buurthuis runnen. Doel van deze initiatieven is om niet alleen kosten te besparen, maar ook om de sociale relaties in een buurt te versterken, en /of om bij te dragen aan een duurzame samenleving.

Samen met een aantal praktijkpartners uit het project verkennen we de uitkomsten. Wat komt er kijken bij het ontwerpen van een urban commons? We spreken hierover met Marthijn Pool en Marjolein Smeele. Pool is medeoprichter van architectenbureau Space&Matter, Smeele werkt als Community Manager bij Common City – een ontwikkelmaatschappij die bouwgroepen begeleidt, en onder meer een rol speelt bij de oprichting van een wooncooperatie voor de Community Land Trust H-Buurt in de Amsterdamse Bijlmer.